Академик Миленко Шушић

23. марта 1925. године у селу Гучи, рођен је од мајке Грозде и оца Видоја, Миленко Шушић, једини академик, родом из Драгачева, Српске академије наука и уметности.

Миленко Шушић био је професор на Факултету за физичку хемију у Београду и доктор хемије. Више од 30 година био је угледни члан Српске Академије наука и уметности (САНУ). У родном месту стекао је основно образовање. У Чачку је завршио Гимназију. Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду 1950. године. Докторирао је 10. октобра 1955. године под менторством академика Павла Савића.
Радио је као асистент на Катедри за хемију на ПМФ-у у Београду, а затим и као асистент на Институту „Борис Кидрич“ у Винчи. Ту почиње његова интензивна научна делатност. Ради на истраживањима урана и на добијању оксида и флуида. Био је један од оснивача Института за хемију, технологију и металургију. Био је оснивач и председник Друштва физичарa-хемичара. Био је и члан Српског хемијског друштва, те бројних других домаћих и међународних струковних удружења. За редовног члана Српске Академије наука и уметности изабран је 12. децембра 1985. године.
Наследио је Павла Савића на катедри за физичку хемију. Објавио је више од 500 научних радова. Признат и цењен како у земљи тако и у Свету. Добитник је Октобарске награде Града Београда, Ордена рада са црвеном заставом и Ордена заслуга за народ. Увек се враћао свом завичају, својим људима у Гучи, и Драгачеву. Преминуо је 10.10.2006. године.
До данашњег дана једини је члан Српске академије наука и уметности рођен у Драгачеву.
Од 2012. године Основна школа у Гучи носи име по Миленку Шушићу. Испред школске зграде постављена је спомен-биста Академика Шушића.
Од стране поштовалаца предложено је да једна улица у Гучи понесе име по Академику Миленку Шушићу.

Извор:
Др. Б. Ковачевић-Академик М. Перић- Др С. Марковић „Академик Миленко Шушић –живот и дело“