Без школског звона у ИО Тијању

По први пут од давне шк. 1931/32године, ове школске године 2023/24. није се огласило школско звоно у ИО Тијању. Школа је остала без иједног ђака, сама!
Далеке 1881. године, првог септембра, отворена је школа у Тијању. Школа је имала изузетно велики значај за читаво ово подручје. Први учитељ у школи био је Филип Мијатовић. У првој школској згради, школа је радила читавих 50 година, да би се тек шк. 1931/32.године подигла нова школска зграда прилозима мештана. Зграда је имала две учионице, канцеларију, ђачку кухињу, стан за учитеља и лепо школско двориште. 1965.године припојена је ОШ”Богдан Капелан” у Гучи.( Извор – Монографије моје основне школе, Биљана С.Милутиновић, Ужице, 2009.год.).
Од свог постојања до данас школа је изнедрила добре ђаке, виђене људе. Изузетним залагањем како директора, тако и појединаца, школа је живела све ове године. У школском дворишту одзвањао је жагор деце, некада са више или мање њих. Смењивали су се учитељи, ђаци, а школа је увек била ту да све њих прихвати у свој загрљај.
Данас, 1.9.2023. год. школско звоно је утихнуло. Школа је остала без ђака. Сви смо искрено затечени. У нади да ће се ипак школско звоно поново огласити, остаје да се сећамо свих лепих тренутака које смо сви ми провели у њој, директно или кроз прелепе приче оних који су били сведоци истине!